dissabte, 2 de maig del 2009

La crisis és cíclica

Les crisis del sistema econòmic actual són crisis sistèmiques perquè són cícliques i canvien algun dels pilars en la que es basen.
Les solucions perquè no patim noves crisis -tant alimentàries, econòmiques, laborals com financeres- en el ´món, és superar el sistema actual. La esquerra no té un projecte idealista, només gestiona el dia a dia; però cooperatives, banques ètiques, sobirania alimentària, agricultura ecològica, reduir el consum, socialisme d'autogestió, etc.; són algunes de les solucions que s'estan donant des del fòrums socials mundials i el món acadèmic socialista.Les conseqüències de la crisis les patirem amb més o menys mesura però serà el nostre futur no tant proper el que més notarà els efectes.
Tots aquests diners que s'han donat pels bancs simbolitzen la reducció de les pensions ja que bona part ja es treia dels PGE. EUA està en crisis fiscal estatal, i tot i les polítiques reguladores d'Obama; la crisis si no es canvien els valors i els pilars del sistema; es notara igual.

Hem de passar de la economia del totxo i el turisme per la economia del coneixement i la recerca, sense que això comporti una mercantilització del coneixement com ja ho està comportant Universia (Banco Santander) a la Universitat pública.
No puc aportar solucions a curt termini menys l'estalvi que a efectes globals només faria que allargar la crisis perquè reduiria el consum.
Les solucions crec que han de ser les alternatives sistèmiques. A cada crisis un grup intel·lectual s'ha dut la victòria argumentativa de l'anàlisi i la prescripció de la situació. Per culpa de creure'ns als anys 70 que l'estat no funcionava correctament, els neoliberals van agafar el poder i la esquerra no va aportar cap alternativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada