dimecres, 29 de juliol del 2009

Del bloc d'e-notícies (Políti.cat)

Com dona Antena 3 les notícies. TV3 o Antena3? Tu, ho tens clar?

No és una novetat la forma en la que dona les notícies la cadena privada espanyola Antena3. Mal gust, sensacionalisme, opinió barrejada amb espais informatius, barruer, morbós, etc. Aquest és el seu estil; ben conegut per tots i totes si esteu d'acord amb el que estic expressant. No obstant això, sempre et soprenen. Un dia qualsevol vaig prémer el botó "6" per veure que hi donàven.

La primera notícia ja em va sorprendre. "Han mort uns quants guerrillers terroristes de les FARC". Ho van donar com si fos una gran notícia de la qual hauríem d'estar tots orgullossos. Com si qualsevol mort humana no fos despreciable. I com si d'una alegria es tractés van tractar la notícia amb l'habitual forma que tenen de tractar diferents contextos, que és assimilar-los a l'espanyol, fent-nos entendre que les FARC són "com una mena d'ETA a Colòmbia". Més lluny de la realitat no poden estar. No en sóc jo un expert en relacions internacionals, però de ben segur que els que ho són saben distingir la situació colombiana on la violència és present als carrers per part del narcotràfic, les màfies, la seguretat privada, els paramilitars, les forces d'ordre de l'estat i la guerrilla. La realitat allà és una "normalització" de la violència. La història de les FARC és molt llarga i prové de catòlics i pagesos que es van armar. També EUA hi té un paper lamentable, com no podria ser d'una altre forma. Amb un intent de pacificació, la dreta va deixar que durant una època es creés un partit (sorgit d'alguns antics líders de les FARC) que substituís la lluita armada com a gran partit d'oposició. Es va dir Unión Patrótica, però milers de militants i sobretot els seus líders van morir suposadament per paramilitars. El conflicte armat colombià és molt antic i es disputa sobretot a la selva, és un conflicte en ocasions internacionalitzat; i sobretot és molt diferent (tot i les semblances) al conflicte basc amb l'ETA.

La segona notícia, més del mateix. Una acció conjunta de l'exèrcit de Xina i de Rússia (estats que no respecten gens els drets humans) era felicitada per la locutora d'Antena3. La felicitació tenia trampa. Era una acció coordinada dels dos exèrcits per col·laborar amb la lluita contra els seccesionistes xinesos. Ho sigui, que Antena3 celebrava el terrorisme d'estat perquè era contra -segons la presentadora de l'informatiu migdia- "els radicals, els separatistes, ..." (amb el to pertinent).

Amb això ja sabem que Antena3 no li preocupa justificar el terrorisme d'estat ni donarl es notícies de la millor forma periodísticament parlant. No tenen ètica professional? No volen ser objectius però en canvi parlen "d'informació veraç" quan es refereixen a les seves "noticias de Antena3"? El pitjor és no ser-ne conscient, perquè els que no són conscients que un sol informatiu de masses és una màquina de creació d'opinió pública, són aquells que cauran en la trampa de la desinformació, de la no contrastació, de la dictadura de la única veritat que deia Eduardo Galeano.

Canviant de canal vaig anar a parar a "Intereconomia tv". Ja els coneixia de la seva etapa digital. Durant un temps els vaig seguir la pista al igual que Libertad Digital i altres mitjans conservadors que emergien en la xarxa d'Internet. Ara però amb la TDT s'ha consolidat el seu espai i fins i tot, pels comentaris que reben dels SMS (gran negoci per cert...) me n'adono que tenen un públic molt plural. Tots sabem aquell col·lectiu -existent- de catalanistes que escolten la COPE per refermar el seu posicionament polític. Doncs a Intereconomia les notícies les donen quasi com un seguit de judicis de valor, jocs de paraules, bromes i també mal gust. L'altre dia van parlar de Venezuela, i es van referir al president democràticament elegit pels venezolans i que va patir un cop d'estat el 2002, Hugo Chávez i Frias, com a "gorila roig". Així estan els ànims i així insultem el periodisme de qualitat. Així ens va. A mi no em semblaria malament que això passés en un debat d'un nivell baix o mitjà entre contertulians (no pas en un debat de l'estil de l'Àgora clar); però en un informatiu, cal? Com a mínim a Cuatro, ja ens avisen que els informatius de Gabilondo són "diferents". Ho sigui, que es fan judicis de valor constantment. Sé que és difícil ser objectiu, imparcial, neutral i 100% professional. Tampoc ho demano perquè no existeix aquest tipus de periodisme ni existirà mai, la perfecció professional és una quimera. Tot i això, els bons intents com en el cas de tots els programes informatius de TVC són una alegria pel públic que de debò, vol estar informat.

Jo em quedo amb TV3, però mirant de tant en quant una altre cadena o diari per tal de contrastar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada