dimecres, 1 d’abril del 2009

Amb Saura; la policia autonòmica va a millor

És cert que Saura no va contestar a totes les preguntes. Ara; temps passats -Pomés (CiU) i Valdecasas (PP)- no van ser millors. I la intervenció de Pujol va ser lamentable, a més de que no va negar que hi ha partits que no poden exercir certes funcions públiques en democràcia. Lamentable pel bon funcionament democràtic que un partit pensi així.

Llavors -amb Pomès i també amb Tura- qualsevol manifestació contundent i qualsevol acció directa acabava amb una desproporcionada, violenta i fins i tot terrorista d'estat; actuació policial. Ara continuen pensant el mateix CiU i PP però volen crear merder a través de fer dimitir a Saura.

Què ha fet Saura? Coses; que ja és molt. Amb quina lògica i valors: els de la esquerra. Portant quina temàtica: una temàtica complicada: la de la seguretat i la policia nacional.

Quin concepte en té? Policia democràtica, professional, propera i si es pot, no violenta.

Quines reformes o innovacions ha motivat per canviar la Policia Nacional (Mossos); símbol de la nostra identitat diferenciada i símbol de sobirania nacional/popular?

- Comissió d'ètica: introducció de certs valors en un cos jove (experimentat) com els Mossos d'Esquadra.
- Introduir les càmeres de vigilància millorant la transparència i dignitat de la feina dels Mossos; acabant amb l'abús de poder (tortures o accions improcedents) i amb les falses denúncies.
- Millora de la eficàcia en contra de diverses detencions dels líders de les màfies italianes; així com de grups del fonamentalisme islàmic terrorista.
- Millora de la eficàcia i la agilitat d'actuació policial en casos de violència de gènere.
- Intervenció (i prestigi) internacional en accions d'ajuda humanitària.
- Implementació del Pla d'Igualtat de la Policia Autonòmica.
- La formació i la dedicació d'esforços i recursos (encara falten) en els Grups d'atenció a la Víctima en contra de la violència de gènere.
- L'augment del sou i els drets laborals en el nou conveni.
- Les campanyes per fer conèixer la tasca de la Policia Autonòmica com "Dona, tens dret a viiure sense violència" sensibilitzant a la societat sobre la temàtica.
- 300 agents formats contra la ablació de clítoris.
- L'única país (de la UE!) que té un protocol contra la mutilació genital femenina.
- Els viatges dels Mossos a Gàmbia per conscienciar-los sobre el tema del la mutilació.
- Gràcies als Mossos, 104 nenes no van ser mutilades tot i que cal continuar fent feina en aquest sentit i que no n'hi hagi cap.

Quins problemes hi hagut? Que hi ha Mossos que han actuat de forma no protocolària, improcedent, desproporcionada, violenta i lamentable per una democràcia.

Qui ha estat el cap de turc? Rafael Olmos (també cap de la policia amb CiU i PSC). Ara ICV posarà un de confiança; millor perquè només cal entrar en els fòrums dels Mossos per saber que alguns volen fora ICV d'aquella conselleria. I alguns que es proclamen d'esquerra ajuden a que això passi i a sobre no diuen que en tota manifestació sempre hi ha la colla de violents que la rebenten i que cal que els marginem en la manifestació perquè acaba en una batalla campal per culpa d'ells. Se'n diuen "rebenta-manifestacions pacífiques"; i si, existeixen; potser són companys nostres.

Que calen? Disculpes. Saura s'ha disculpat.

Com ho ha fet? Amb compareixença pública, amb informe, amb debat, amb transparència. Millor que amb CiU o PSC al capdavant de la conselleria.

La cortina de fum és els Mossos. Podem separar Bolonya de la actuació policial; però també hem d'entendre que és un "tot" i que quan el "sistema" (el poder polític, les institucions) no canalitzen les reivindicacions de cert col·lectiu; només queda l'ús de la força; tant per una banda com per l'altre. Per tant; cal diàleg i diàleg real (negociar).

Molts diran que això és "un mal menor" i que tots aquests arguments no els valen. Doncs que em donin una alternativa al model estatocèntric de seguretat. Ahir, en la compareixença; Saura va exposar que hi hauria canvis perquè no passi més això; com crear un cos de deliberació i diàleg. Això és solucionar els errors i no parlar mil hores en eterns debats que no ens duen enlloc.

Tota la solidaritat amb els estudiants, amb els periodistes i amb els Mossos contusionats pels violents armats. I solidaritat contra la campanya contra ICV de la dreta mediàtica i política.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada